De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris beweegt in rap tempo naar het politieke midden, in een laatste poging om zwevende kiezers en Republikeinen te overtuigen op haar te stemmen.

Over 60 dagen kiest de VS zijn volgende president. Pennsylvania, een belangrijke ‘swing state’, begint al op 16 september met vervroegd stemmen. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Gallup heeft ongeveer 1 op de 5 volwassenen in het hele land nog niet besloten op wie ze gaan stemmen.

Ondanks het momentum van Harris, blijft de verkiezingsrace spannend. Volgens het landelijke peilingsgemiddelde van RealClearPolitics ging Harris vrijdag aan kop met 1,8 procentpunt. In swing states Pennsylvania en Wisconsin ligt ze 3 procentpunten voor op rivaal Donald Trump en in vier andere staten bedraagt haar voorsprong minder dan 1 procentpunt, aldus de krant The Washington Post.

Harris herziet haar standpunten

In haar eerste interview als de Democratische presidentskandidaat bevestigde Harris dat haar visie op immigratie is veranderd. In 2019, toen ze aan de Democratische voorverkiezingen meedeed, zei ze dat ze het decriminaliseren van de grens met Mexico zou steunen.

Destijds leidde het werk van Harris als officier van justitie tot memes. Nu is ze juist trots op haar achtergrond als officier van justitie in San Francisco en procureur-generaal in Californië, en gebruikt ze haar ervaring om haar standpunten over illegale immigratie te onderbouwen.

“Ik geloof dat er consequenties moeten zijn”, zegt Harris tegen omroep CNN. “We hebben wetten die gehandhaafd moeten worden, zodat mensen die illegaal onze grens oversteken worden aangepakt. En er moeten consequenties zijn. Laten we duidelijk zijn, in deze race ben ik de enige die eerder transnationale criminele organisaties heeft vervolgd die handelen in wapens, drugs en mensen.”

Opiniepeilingen tonen echter aan dat kiezers meer vertrouwen hebben in Trump, als het gaat om immigratie. Zijn campagneteam wijst Harris als schuldige aan voor de situatie bij de grens met Mexico.

En zo zijn er meer onderwerpen waarover Harris van mening is veranderd. Ze is niet langer voor een verbod op fracking, een boortechniek voor olie en gas. Dat is een kritieke kwestie in swing state Pennsylvania. En Medicare for All, een speerpunt van Bernie Sanders tijdens de Democratische voorverkiezingen in 2020, is ook niet meer nodig.

In een poging om de Republikeinen te overtuigen, heeft Harris zelfs toegezegd er één in haar kabinet te benoemen. Biden noch Trump hebben deze ooit gebruikelijke traditie, om een lid van de tegenpartij een kabinetspost te geven, voortgezet.

Het campagneteam van Trump is sceptisch over de nieuwe Harris en benadrukt, net als de kandidate zelf, dat haar “waarden niet zijn veranderd”. De voormalige president probeert Harris te brandmerken als een Californische liberaal. “Kamala laat zien dat ze nog steeds een linksradicale gek is”, vat de Trump-campagne het CNN-interview met Harris en haar 'running mate' Tim Walz samen.

Trump krijgt tik op de vingers wegens gematigdheid

Bij Trump speelt de abortuskwestie. Opiniepeilingen tonen al lange tijd aan dat dit een van de belangrijkste thema's is die de Democraten kunnen gebruiken tegen de voormalige president.

In twee swing states, Arizona en Nevada, stemmen kiezers in november niet alleen voor de presidentsverkiezingen, maar ook over het al dan niet opnemen van het recht op abortus in de grondwet.

Ondanks dat Trump de omkering van de Roe v Wade-uitspraak, en daarmee het federale recht op abortus, mogelijk maakte, schreef hij op zijn sociale platform Truth Social dat zijn regering “geweldig zou zijn voor vrouwen en hun reproductieve rechten”.

Hij wees ook op zijn verzet tegen de wet in Florida die de meeste abortussen verbiedt na slechts zes weken zwangerschap, waarmee hij leek aan te geven in november een wet te steunen waarmee de controversiële wetgeving ongedaan gemaakt zou worden.

Belangrijke stemmen in de anti-abortusbeweging en op christelijk rechts begonnen vervolgens alarm te slaan. Erick Erickson, een invloedrijke conservatieve radiopresentator, zei dat als Trump de verkiezingen zou verliezen, dit te wijten zou zijn aan zijn opmerkingen over de abortuswet in Florida.

Toen de verontwaardiging begon te groeien, schaarde Trump zich vrijdag plots achter de zeswekelijkse abortuswet. “Ik denk dat je meer tijd nodig hebt dan zes weken”, zei Trump tegen Fox News. “Maar de Democraten zijn radicaal, omdat de negen maanden gewoon een belachelijke situatie is waarin je in de negende maand een abortus kunt doen."

Door tegen de voorgestelde wet te stemmen, kan Florida's huidige verbod op de meeste abortussen na zes weken zwangerschap dankzij Trump mogelijk in stand blijven.

“Donald Trump heeft zojuist zijn standpunt over abortus heel duidelijk gemaakt: hij zal stemmen voor een abortusverbod dat zo extreem is dat het van toepassing is voordat veel vrouwen zelfs maar weten dat ze zwanger zijn”, reageerde Harris op de uitspraak van Trump.

De zaak rond de abortuswetgeving in Florida laat zien dat in hun pogingen om het politieke midden te veroveren, beide presidentskandidaten niet heel ver kunnen gaan, omdat ze het risico lopen hun loyale kiezers tegen zich in het harnas te jagen.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief Verkiezingen VS van Business Insider (elke dinsdag in je inbox):

Privacy